12 January 2007

keluarga bahagia dan korban

Apabila sebut tentang korban, mungkin ada di antara kita yang rasa dah jauh untuk kita bicarakan tentang tajuk ini. Tapi saya tidak beranggapan begitu kerana tajuk ini adalah bukan sekadar bicara tentang korban lembu tapi erti pengorbanan itu sendri. Adakah wajar erti pengorbanan ini dihayati sekali setahun sahaja? Itupun sehari atau dua hari sahaja; pada Hari Raya AidilAdha. Bahkan erti pengorbanan ini perlu diterapkan pada setiap umat Islam sepanjang masa agar lahir umat yang bertaqwa.

Kenapa di minda kita apabila sebut sahaja Hari Raya AidilAdha, maka terbayanglah sembelih lembu dan seumpama dengannya.Adakah itu yang ingin diterapkan oleh Islam sejak disyariatkan ibadah ini?

Ketaatan seorang bapa kepada Allah

Semua orang sedia maklum bahawa baginda Nabi Ibrahim a.s telah diwahyukan oleh Allah Taala untuk melakukan penyembelihan keatas anakanya Nabi Ismail a.s. Disebabkan ketaatan baginda kepada perintah Allah itu, maka Allah telah menukarkan Ismail a.s dengan seekor kibash. Apa yang berlaku kepada umat Islam sekarang adalah melihat kepada amalan meyembelih itu bukan kepada ketaatan baginda kepada Allah yang sanggup membunuh anaknya sendiri hanya semata satu perintah dari Allah Taala. Apakah sikap bapa-bapa sekarang?

Sanggupkan seorang bapa memukul anaknya sendiri kerana anaknya gagal menunaikan perintah Allah? Berapa ramai bapa sekarang melaksanakan perintah dari Rasulullah agar memukul anak yang telah berusia 10 tahun apabila tidak menunaikan solat? Apa reaksi bseorang bapa melihat anak-anak mereka memakai pakaian yang tidak menutup aurat? Apa reaksi bapa sekarang apabila melihat anak mereka tidak pandai membaca al-Quran? Inilah antara persoalan penting yang setiap orang perlu tahu. Bukan sekadar bila tiba 10 Zulhijjah sahaja buat korban, sembelih lembu, sembelih unta. Bahkan ada yang berbangga dapat korban 1,2 ekor lembu seorang; 10, 20 ekor lembu satu kampung. Sampai ada juga yang nak buat Malaysia book of records lagi.

ketaatan seorang anak

Sikap yang ada pada Nabi Ismail sebagai seorang anak juga perlu dicontohi dan dihayati oleh anak-anak zaman sekarang. Bagaimana taatnya baginda kepada seorang bapa walaupun terpaksa mengorbankan nyawa baginda sendiri. Adakah anak-anak sekarang seperti itu? Berapa ramai anak-anak zaman sekarang yang ikut sahaja apa suruhan dari bapanya? Wajudkah lagi anak-anak yang sanggup korban nyawa demi seorang bapa? Kalau yang sanggup korbankan nyawa bapa sendiri untuk kepentingan peribadi mungkin tidak mustahil dah sekarang. Itupun hanya kerana duit seposen dua. Adakah salah ibu mengandung?

Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri

Dimanakah pula penghayatan terhadap kesetiaan dan ketaatan Siti Hajar kepada seorang suami pada episod pengorbanan ini? Adakah ibu-ibu dan wanita -wanita sekarang hanya perlu tengok upacara penyembelihan lembu? Kemudian tunggu untuk memotong daging-daging lembu itu di rumah? Itu sahajakah erti korban dalam Islam? Tidak terasakah para ibu tentang kesayuan hati seorang ibu bernama Hajar melihat anak yang dikandung selama 9 bulan ingin disembelih hidup-hidup oleh seorang bapa? Apatah lagi bapa tersebut telah meninggalkan mereka setelah sekian lama? Apa sikap ibu-ibu sekarang apabila mendapat tahu suami tercinta ingin menghantar jauh anak-anak mereka ke luar negara untuk belajar? Berapa banyak titisan air mata yang jatuh dari pipi seorang ibu? Apakah pula reaksi seorang ibu apabila mendapat tahu bahawa anaknya ingin ke Palestin untuk berjuang bersama-sama umat Islam di sana? Apa pula sikap ibu sekarang apabila mendapat tahu anaknya ditangkap kerana terlibat dalam demonstrasi?

Inilah antara bingkisan-bingkisan persoalan yang perlu direnungi oleh kita sekarang. perluaskan lagi permahaman kita tentang Hari Raya Korban. Hayati betul-betul setiap emosi dan perasaan yang dialami oleh Baginda Nabi Ibrahim a.s, Nabi Ismail a.s dan Siti Hajar. Bentuklah keluarga kita mengikut lunas dan acuan keluarga bahagia ini.

No comments:

Post a Comment