31 July 2006

Warung Pak Samad


"Bobrok! menjatuhkan maruah kampung je." Haji Kadir menyinga. Tak tertahan lagi panas hatinya. Mulutnya muncung semacam tikus mondok. Dia mengerling semua orang di situ. Semua orang di warung Pak Samad terkedu. Tak siapa yang berani memandang wajah Haji Kadir. Memang orang dah kenal dengan perangainya yang panas baran dan angresif itu. Setelah selesai membayar harga secawan tehnya, dia terus beredar. Orang ramai hanya melihat sahaja kelibat Haji Kadir tanpa sepatah kata.

"Kenapa dengan Haji Kadir tu?"Mat Jani memecah suasana.
"biasalah, bila orang dah turun jawatan ni...."Pak Samad keluar dari sudut dapurnya.
"Minggu lepas jambatan hujung kampung tu roboh. Kena dek angin ribut tapi Cikgu Dolah tak buat apa-apa pun. Pastu bunyi ceritanya dia minta kontraktor mana ntah untuk baiki jambatan tu."
"Habis tu, kenapa dia nak angin? kan eloklah tu ada kontraktor yang datang baiki." Seman yang duduk satu meja dengan Mat Jani pula menambah.
"Dia tak puas hatilah sebab kontraktor tu orang luar.Bukan orang kampung ni. Dia kata ramai lagi orang kampung kita yang......"
"Ramai lagi orang kampung kita boleh buat." Haji Leman yang entah datang dari mana tiba-tiba menyampuk."Itu takpa lagi. yang jadi masalahnya, Cikgu Dolah tu tarik balik perjanjian dengan kontraktor tu. sudah-sudah,perkara tu dah jadi kes mahkamah dah sekarang." Haji Leman semacam tak puas hati dengan cara pentadbiran Cikgu Dolah.
"Biarlah dulu, kita tengok apa yang Cikgu Dollah nak buat. Apa yang boleh kita tolong, kita tolong. kita bagilah sokongan pada dia. lagipun baru dua minggu dia jadi ketua kampung kita ni." Leman cuba membela Cikgu Dolah.

Mat Jani tak kata sepatah pun. Tapi di sudut hatinya dia lebih setuju dengan tindakan Haji Kadir yang lebih berwawasan dari Cikgu Dolah. Semasa Haji Kadir jadi ketua kampung selama dua tahun sebelum ni banyak projek-projek yang telah di buat untuk Kampung Fantasia ni. Projek penternakan udang galah,balai raya berinternet, bina kincir air, surau pun dinaik taraf jadi masjid pastu dibuatnya lagi tambahan bangunan. Semuanya menjadi buah mulut orang ramai, bahkan terkenal pula nama Kampung Fantasia ke kampung-kampung lain. Kalau sebut je nama Haji Kadir, pasti orang akan sebut, "Ooo,yang jadi Ketua Kampung Fantasia tu."Memang gah rasanya jadi orang Kampung Fantasia.
"Tapi berbaloikah hidup ini dengan semua itu?"Nada Mat Jani sedikit meninggi. Semua orang memandangnya.terpinga-pinga.

No comments:

Post a Comment