05 October 2007

analisis PRK UKM

Secara Keseluruhannya mengenai Keputusan Pilihanraya Kampus UKM 2007
 1. Pada PRK kali ini IPU hanya memenangi 4 kerusi drp 34 kerusi berbanding dengan 5 kerusi pada PRK lalu. Kerusi yang berjaya dimenangi FPI thn2, FPI thn3, Fpend thn2 dan Fpend thn3.Kampus Ktsn gagal memenangi sebarang kerusi berbanding yang lalu 1 kerusi melalui FSKB thn3. 4kerusi yang dimenangi IPU berlaku pertambahan undi majoriti kecuali FPI thn3 susut 2 undi. FPI thn2 dari majoriti 285 ke 577, Fpend thn2 dari 45 ke 108, Fpend thn3 dari 10 ke 210. manakala FPI thn3 majoriti 260 ke 258. ini menjadikan FPI dan Fpend sebagai kubu kuat IPU.
 1. Bagi kerusi yang kalah pula, terdapat beberapa kerusi yang menunjukkan peningkatan yang cukup baik terutama bagi kerusi FEP thn3. Walaupun kerusi ini adalah kerusi campuran melayu dan cina tetapi undi IPU meningkat dengan banyaknya iaitu sebanyak 110undi sekaligus majoriti TSB berkurangan drp 222 ke hanya 73. kita menjangkakan calon IPU memperolehi undi dari cina pada PRK kali ini. IPU hampir gagal memperolehi undi cina apabila sentimen perkauman dimainkan tetapi berjaya diatasi beberapa hari sebelum pengundian. Kerusi ini berpotensi untuk dimenangi dalam tempoh selewat lewatnya 2 tahun lagi jika trend yang berlaku sekarang berterusan dengan andaian ‘ceteris paribus’. Suatu penilaian dan kajian terperinci perlu dilakukan oleh IPU FEP bagi menawan kerusi ini memandangkan kerusi ini adalah kerusi tradisi TSB.
 1. Begitu juga bagi kerusi Kejut thn2 yg berjaya mengurangkan undi majoriti TSB walaupun berlaku kekurangan undi sebanyak 4undi. Selain itu kerusi yang berjaya mengurangkan majoriti TSB adalah FEP thn2 dari 883 ke 579, FSSK thn2 dari 970 ke 273, FSSK thn3 dari 330 ke 311, FTSM thn2 dari 285 ke 150, FTSM thn3 dari 23 ke 6, FUU dari 148 ke 85, FST thn2 dari 1377 ke 528.
 1. bagi calon umum thn2 pula, sesemua calon IPU berjaya meningkatkan undi sekaligus mengurangkan majoriti pada tahun lalu majoriti terkecil adalah 3790 berbanding kali ini sebanyak 2411.bagi calon TSB pula rata2 undi calon umum bagi kerusi ini jatuh.untuk umum thn3, undi calon IPU meningkat walaupun undi tertinggi kita berkurangan. Majoriti bagi kerusi ini juga berkurangan dari undi terkecil 1119 ke 569.
 1. Apa yang menarik, di Kolej Pendeta Zaba (kolej hitam dengan kekejaman TSB) menyaksikan kesemua calon2 umum thn3 IPU menang.disini juga calon TSB bagi kerusi FPI thn2 gagal mendapat sebarang undi berbanding calon IPU 129,begitu juga di KTHO calon TSB tersebut gagal mendapat sebarang undi.
 1. Antara perubahan menarik pada PRK kali ini adalah penglibatan dari mat2 motor dalam siri2 kempen IPU.jumlah mereka semakin bertambah hari demi hari sehingga mencecah 500 buah motor. Dengan penglibatan mat2 motor ini pada mulanya dikatakan akan mendatangkan kesan kpd undi IPU tetapi meleset apabila undi kita keseluruhan meningkat. Di kolej Pendeta Zaba yang berlaku kejadian mat motor mengejar siswi TSB menyaksikan kita memperolehi yg memberangsangkan.
 1. Pada PRK sebelum2 ini IPU sering dicop sebagai pro pembangkang tetapi kali ini IPU berjaya mengubah kepada pro mahasiswa.
 1. Nama Sdr Abdullah A.Karim dijadikan senjata oleh TSB pada hari2 terakhir dengan mengaitkan keganasan. Isu ini telah digunakan saban tahun oleh TSB.
 1. Semangat ahli2 IPU meningkat dengan tinggi sekali apabila kita mampu mengedar risalah secara terang2an di kubu TSB iaitu Kris Mas dan Burhan.penglibatan ahli2 thn 1&2 yang berani dalam setiap pertembungan dengan ahli TSB juga wajar diberi pujian.
 1. Bagi kampus KTSN, kita gagal di kesemua kerusi. Walaubagaimanapun bagi kerusi FSKB thn2 undi majoriti TSB berjaya dikurangkan dengan banyak dari 505 ke 128. ini memberi petanda peluang untuk memenangi FSKB thn3 pd PRK akan datang cukup cerah.manakala bagi 3 kerusi lain undi IPU merosot. Bagi kerusi Fgigi, suatu kajian terperinci perlu dijalankan apabila undi IPU merosot lebih daripada separuh iaitu dari 141 ke hanya 66. Kegagalan IPU KTSN untuk memenangi sebarang kerusi juga mempunyai keitan dengan persiapan Jentera Pilihanraya yang lambat digerakkan.
 1. Bagi kampus KTDI pula, kerusi yang dipertandingkan iaitu perubatan thn3 IPU kalah tipis dengan 8undi berbanding majoriti sebelum ini hanya 2undi.
 1. Pada PRK kali ini juga seramai 6 orang ahli dan penyokong IPU telah ditahan oleh Pengawal Keselamatan UKM. mereka terdiri dari seorang muslimin , 2 orang muslimat dan 3 orang mat motor.
Ini adalah pandangan yang dibuat berdasarkan perbincangan dengan beberapa sahabat alumni.
Yang memberi pandangan,
Halim
Exco Jab. Pemb. Mahasiswa DPP Pusat
Merangkap KPJOP05

2 comments:

 1. salam perjuangan..ana yakin sahabat, kebenaran dan kemenangan hampir tiba.Tetapi yng paling penting, teruskan usaha, teruskan perjuangan.La takhaf wala tahzan innallahamaana.Wsl

  ReplyDelete
 2. salam.ana rasa kita akan menang kalau jentera digerakkan lebih awal.

  ReplyDelete