23 October 2008

Terimalah Aku Ya Allah...


Salam kasih dan salam rindu kepada semua. Gerak hati ini terasa begitu kuat untuk menyambung kembali penulisan di blog ini setelah sekian lama menyepi dari menyapa minda semua. Desir angin kerinduan terasa menyapa halus di sudut rasa qalbu maknawi ini. Entah mengapa jari-jemari ini begitu liat untuk bermesra dengan papan kekunci kesayangan ini sejak sekian lama. Mungkin hati ini yang tidak keruan beberapa waktu dan mungkin juga masa yang begitu dimanjai oleh nafsu hingga kemalasan sangat untuk mengatur gerak tari jari jemari ini. Entahlah....

Namun, aku gagahi kembali untuk mengatur susun eja bicara sepi ini sebagai permula langkahku yang seterusnya dalam menggarap idea-idea yang sekian lama terperap dalam kotak memori ini. Mengatur kembali sisa-sisa hidup yang entah sampai bila akan berakhir. Esok, lusa, bulan depan, tahun depan atau sekerdip mata dari sekarang. Pelbagai rasa yang menghantui kini. Sesekali Aku merenung kembali gerak laku, butir bicara dan diam rasa yang telah ku ukir dalam sejarah hidupku dulu. Bermanfaat atau berlaku fasad pada dunia yang ku huni ini. Gentar sekali hati ini bila tergiang-giang kalimah Tuhan Yang Maha Kuasa di corong telingan lembut ini.

"Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab segala yang telah dilakukan oleh tangan-tangan manusia."

Ah, Tuhan! Ampunkanlah dosa hambamu ini di saat hamba kelupaan dan tidak berpengetahuan. Mungkin ada tanganku yang telah menoda dunia indahMu ini tanpa aku sedari. Mungkin juga ada salah bicaraku yang menguris hati kecil kehidupan ciptaanMu tanpa ku mengerti. Mungkin sekali ada keluhku yang merumitkan zikirku terhadapMu. Ampunkanlah Aku ya Allah!

Baru kini aku sedar bahawa firmanMu tersurat hakikat dan sabda RasulMu juga tersirat makrifat. Ada hikmah yang perlu dicedok melalui pengalaman dan juga sakinah yang boleh kukecap melalui penghayatan. Dosaku yang dulu bukan sekadar satu kesilapan dan kesalahan di sebalik sifat kelemahan seorang hamba yang serba ketidak cukupan dan kekurangan. Bahkan juga satu tahap ingatan dan juga inzar dari Engkau Yang Maha Pemaaf dan Maha Bengis. Satu ingatan tentang tercelanya setiap calit dosa dan satu inzar tentang jijiknya setiap titik mungkar. Tiada satu dosa pun yang terlepas dari pengetahuanMu dan tiada satu mungkar pun yang terlindung dari pandanganMu. Engakaulah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Melihat. Aku juga masih tergiang FirmanMu ya Allah yang pernah ku baca :

"Allah tidak menganiaya terhadap mereka, tetapi merekalah yang menganiayai diri sendiri."
( al-Nahl : 33 )

Begitu pedih terasa ulu hati ini. Menusuk hingga ke tulang sum sum. Sudah berbuih-buih dosaku dalam hayatku sesingkat ini. Namun, alasan Allah Maha Pengasih sering mengabui minda tanpa sedar ini. "Pintu taubat masih terbuka luas untuk aku yang masih di usia muda ini" antara kalimah yang sering hadir dalam masa aku memujuk hati agar redha dengan maksiat yang aku lakukan itu. Ah, sungguh dayus aku terhadapMu ya Allah.

"Ya, Allah, Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau murkai apabila kami terlupa atau tersalah. Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Janganlah Engkau bebankan kepada kami sesuatu yang kami tidak terdaya memikulmya. Dan maafkanlah kesalahan-kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir."
( al-Baqarah : 286 )

Ya, Allah! masih adakah ruang taubat untukku di sisi Mu. Masih adakah sedikit waktu untukku kembali kepada Mu. Aku tidak ingin lagi mengulangi noda hanyir itu. Tidak bisa lagi aku menghidu bau busuk bangkai dosa yang terhijab itu. Jangan biarkan nanah itu makin membukam. Biarlah sisa waktu hidupku ini terisi dengan taat padaMu. Tanpa sebarang balasan ku pinta dari Mu ya Allah. Hanya sedikit perhatian yang ku harapkan dari Mu agar dapat ku susuri jalan-jalan berliku ini dalam awasanMu. Cukuplah Engakau sebagai peneman kembara panjangku ini dalam mendaki gunung-gunung cubaan dan mengharungi lautan ujian. Izinkan juga aku tersenyum puas dalam menghirup secangkir redhaMu di kala melepas lelah di hujung nikmat usia kurniaanMu ini. Ya Allah, Semoga nafas usiaku ini diseru dalam kasih dan rahimMu.

"Segala puji dan syukur bagi Allah yang telah membimbing ke arah itu. Padahal kami tidak sesekali akan memperoleh petunjuk kalaulah Allah tidak memimpin kami (dengan taufuqNya)."
( al-A'raf : 43 )
No comments:

Post a Comment